Madblogstoppen

fredag den 30. december 2011

Mandler og rosiner i kakaoslør

De fleste af os har ligget i fedt- og sukkerlage hele julen. De fleste af os, er nok også ved at være godt og grundig trætte af den usunde livsstil og dermed også stærkt motiveret for en markant u-vending i det nye år.

Sukker er dog afhængighedsdannende, og at skulle hoppe direkte ud i en kold tyrker er nok snarere et ønskescenarie end tænkelig realitet. Der er dog ingen grund til bekymring, for som enhver anden narkoman på afvænning, starter vi nedtrapning.

Naturen har heldigvis forsynet os med søde, lækre og næringsrige produkter, som vi med fordel kan forsyne os med.

Mandler er kalorierige, men tilgengæld proteinholdige og indeholder et væld af gavnlige fedtsyrer, mineraler, vitaminer og antioxidanter. Mandlers indhold af enkeltumættede fedtsyrer er medvirkende til fravær af hjertekarsygdomme. Nødderne er desuden en fremragende kilde til mineralerne magnesium, kalium, kalk, fosfor og jern. Ydermere har mandler et stort indhold af E-vitamin og antioxidanterne biofflavanoler, som er med til at bekæmpe de skadelige frie radikaler, og dermed medvirkende til at forebygge diverse livsstilssygdomme.

Rosiner er ligesom alt andet tørret frugt, meget sukkerholdigt. Selvom sukkeret udgøres af det såkaldte fructose (frugtsukker) har det samme effekt, kaloriemæssigt, som raffineret sukker. Fructose har dog et lavere "Glukemisk Indeks" som kort sagt påvirker vores blodsukker i mindre grad end raffineret sukker. I tillæg til det høje sukkerindhold, indeholder rosiner desuden vitaminer og mineraler og tilfører dermed kroppen med brugbar næring.
OBS! Tørret frugt som dadler og figner har et højere mikrostof-indhold (Vitaminer og mineraler), og kan derfor også med fordel indtages som alternativ til slik.
Vær dog opmærksom på det høje sukkerindhold i alt tørret frugt og spis det med måde.

Kakao er et naturprodukt, som bl.a. er rig på det kemiske stof epicatechin, udvundet af et flavonoid, som har en række fordelagtige, ernæringsmæssige virkninger. Flavonoid minder lidt om de såkaldte antioxidanter, og bekæmper bl.a. betændelsestilstande og kan både forsinke og forebygge udviklingen af visse kræftformer. Epicatechin smager desværre bittert, hvilket de fleste, som har smagt enten ren kakao eller meget mørk chokolade, kan nikke genkendende til. Du er derfor nødt til at kombinere kakao med noget sødt, så smagen bliver optimal. Kakao indeholder også andre sunde stoffer, som f.eks. theobromin og koffein, som virker opkvikkende og tryptophan, som er glædesfremkaldende.

Ud fra disse tre næringsrige produkter, kan vi lave en sød og lækker snack, som du med god samvittighed kan erstatte dit sukkerrige snackeri med.



Opskriften er nem:
Bland to-tre dele mandler til en del rosiner og en del kakao + en tsk kanel.
Spar evt på sukkeret, og tilfør flere mandler end rosiner.

OBS! Vær opmærksom på, at børn kun må spise rosiner i mindre portioner og ikke hver dag, da de kan indeholde svampegiften ochratoksin A, som kan være kræftfremkaldende (Voksnes immunforsvar er færdigudviklet og kan derfor bekæmpe stoffet). Børn under 3 år bør ikke spise mere end 50 gram rosiner om ugen, mens større børn kan spise lidt flere.

Godt Nytår!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar