Madblogstoppen

fredag den 7. oktober 2011

Gulerodsmuffins uden sukker, mel og smør

Gulerodsmuffins uden sukker, mel og smør... Allerede dér har jeg tabt de fleste, men bliv lige hængende lidt endnu, for det kan rent faktisk lade sig gøre!

Jeg går indimellem hos en fantastisk coach, som hjælper mig med at fokusere på de rette ting her i livet. Udover at give mig råd og vejledning, giver hun mig ofte inspirerende råd til alternative desserter og kager, og i guder hvor jeg elsker hende for det!

Det sidste nye er gulerodsmuffins, lavet på kogte quinoakerner, en smule blendet havregryn, fiberkost, æg, bananer, dadler, hakkede mandler, kanel og lidt salt.
Ønsker du at toppe dine gulerodsmuffins, kan du tage noget neutral philadelphia og blande op med lidt vanille samt lidt appelsinsaft og dernæst toppe med enten granatæble eller passionsfrugt.

Jeg måtte simpelthen prøve det af i dag, og det blev ganske udmærket! Til næste gang, tænker jeg dog at tilføje fintrevet ingefær for at give lidt pendant til den søde smag, samt mere kanel.


Ingredienser (vejledende, da jeg ikke vejede eller målte undervejs)
2-3 dl kogte, afkølede quinoa
3 æg
2 moste bananer
4-5 groftrevede gulerødder
1-2 tsk kokosolie
10 blendede dadler
50 g blendet fiberkost og havregryn (dvs 25 g af hver)
En håndfuld grofthakkede mandler
1 tsk salt
1 tsk kanel

Topping:Philadelphia 7 %
Lidt appelsinsaft
Lidt vanille
Granatæble på toppen

1. Start med at koge quinoakernerne. Imens de koger går du i gang med de andre ingredienser.
2. Blend fiberkost og havregryn og hæld det over i en skål
3. Pisk æggene med kanel og salt, banan, gulerødder og kokosolie. Tilsæt så dadler og blend det hele, enten i foodprocessor eller i en blender.
4. Når dette er blendet godt sammen, tilsætter du det blendede havregryn og fiberkost, samt de afkølede quinoakerner og mandlerne.
5. Det hele røres godt sammen og hældes dernæst i muffinsforme (silikone forme er at foretrække, eftersom dejen er meget kompakt, pga quinoakernerne)
6. Bages v. 200 grader i ca 30 minutter og køles godt af inden de fjernes fra formene.

Hvorfor...
- Quinoa i stedet for groft mel?
Fordi quinoaplantens frø er et proteinholdigt fuldkornsprodukt, som ikke er forarbejdet. Quinoafrø har desuden et højt indhold af sunde fedtsyre, bl.a. omega-3, som er essentielle for mennesket (vores kroppe er ikke i stand til selv at producere denne fedtsyre, og vi må derfor nødvendigvis tilsætte den via vores kost.)

- Dadler i stedet for sukker - når de alligevel indeholder frugtsukker?
Ja, dadler er meget sukkerholdige, om det skal ikke herske tvivl! Dadler indeholder tilgengæld mange andre vigtige næringsstoffer, som vores kroppe kan drage nytte af. Frugten er for det første rig på både A, B og D vitaminer og har et imponerende højt indhold af mineralerne fosfor, jern, kalium og magnesium (mineraler som især sportsfolk skal være opmærksomme på at få dækket!). Dadler har desuden en gavnlig effekt på fordøjelsen i og med de er så fiberrige.

- Kokosolie frem for smør? Er fedt ikke bare fedt?
Først og fremmest vil jeg gerne slå fast med syvtommersøm, at en kalorie ikke bare er en kalorie! Vores kroppe er arbejdende maskiner, som har brug for næring, og når det kommer til fedt bliver det lidt kringlet at forklare hvilke fedtstoffer der er gode i hvilke situationer. Kort fortalt, skal vi være opmærksomme på, hvilke fedtstoffer vi benytter os af under opvarmning, da poly(fler)umættede fedtsyrer (som ellers er gavnlige for os i koldpresset tilstand) omdannes til transfedtsyrer under høje temperaturer. Transfedtsyrer er direkte giftige.
Det gode ved kokosolie er, at den først og fremmest ikke indeholder transfedtsyrer, men i stedet mættet fedt, hvoraf to tredjedele heraf består af mellemlange fedtsyrer. De mellemlange fedtsyrer har antibakterielle egenskaber, er nemt fordøjelige og forbedrer immunforsvaret. Kroppen har desuden lettere ved at benytte denne fedttype som energi, i stedet for at lagre den i fedtdepoter.




 



Ingen kommentarer:

Send en kommentar